«Новий історичний рекорд»: Нацбанк повідомив про 60 млрд гривень прибутку банків у 2019 році

У 2019 році українські банки отримали 60 мільярдів гривень прибутку, повідомила перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова у Facebook. Вона назвала це «новим історичним рекордом».

«Розчарую критиків, це не надприбутки держбанків від ОВДП. Це реальний прибуток банківського сектору. Якщо подивитись на процентний дохід держбанків, то інвестовані ОВДП – це всього лише 12%», – написала Рожкова.

Рентабельність капіталу (ROE) в українських банках сягала 34,2%. За її словами, це вище, ніж загальноєвропейський показник (7%).

Рожкова додала, що кількість збиткових банків зменшилася з 13 у 2018 році до 6 – у 2019. Лідером за прибутками залишається «Приватбанк» (32 мільярди гривень).

«Чому такі надприбутки? Основні фактори – висока операційна ефективність банків та низькі відрахування у резерви, які за рік зменшились удвічі з 24 до 12 млрд грн», – зазначила Рожкова.

Вона додала, що прибутки будуть такими не завжди. Завдяки сповільненню інфляції процентні ставки знижуватимуться, а отже, знижуватиметься і процентна маржа банків. Крім того, стрімкий розвиток технологій та небанківського сектору, стандарти розкриття інформації споживачам сприятимуть посиленню конкуренції і вимагатимуть від банків більш виваженого підходу до формування ціни на продукти.

коментарі: