«Нафтогаз» закликає українців допомогти, щоб «російський шантаж не вдався»

Компанія «Нафтогаз України» закликає українців скоротити споживання газу впродовж найближчих днів, оскільки російський газовий монополіст «Газпром» зменшив тиск у транзитних магістральних газопроводах.

За даними компанії «Укртрансгаз», цей показник 1 березня впав до найнижчих за цей рік значень – 50,3 кгс/см2, хоча транзитний контракт передбачає, що Росія має забезпечувати тиск на вході не менше ніж 60 кгс/см2.

«Нам треба протриматися лише три-чотири дні, поки не минуть холоди. У кого є котли, зменшіть температуру в приміщенні на 1 градус удень і на 2 градуси вночі. Це дозволить знизити потребу в газі на 8-9%, і цього буде достатньо, щоб російський шантаж не вдався», – закликають у «Нафтогазі».

«Ваша допомога у зменшенні потреби в газі буде дуже доречною. Сьогоднішній день – найкритичніший», – додають у компанії.

Україна 1 березня надіслала ноту ЄС, в якій попередила про відмову Росії виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту, повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

28 лютого компанія НАК «Нафтогаз України» повідомила про перемогу в Стокгольмському арбітражі над російським газовим монополістом, компанією «Газпромом» у суперечці щодо компенсації за недопоставлені «Газпромом» обсяги газу для транзиту. «Газпром» заявив про незгоду з рішенням Стокгольмського арбітражу.

У компанії «Укртрансгаз» заявили 1 березня про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС і додали, що падіння тиску на вході системи ускладнює його транзит і споживання. Російська сторона наразі це не коментувала.

коментарі: