Марі Йованович стане новим послом Сполучених Штатів Америки в Україні

posol-usa-in-ua

Президент США Барак Обама повідомив, що новим послом країни в Україні стане Марі Йованович. Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

Чинний глава американської дипломатичної місії в Києві Джеффрі Пайетт відправиться до Греції.

Йованович народилася в Канаді, в сім’ї емігрантів з Росії. У дитинстві разом з батьками переїхала в США, де закінчила Прінстонський університет і Пушкінський інститут. У 1986 році Йованович надійшла на дипломатичну службу. Працювала в дипломатичних представництвах США в Могадішо (Сомалі), Лондоні (Великобританія), Москві (Росія) і Оттаві (Канада).

З серпня 2001 року по червень 2004 року Йованович працювала заступником американського посла і тимчасовим повіреним США в Україні. У 2002 році вона першою підняла питання про порушення Україною санкцій проти Іраку в вигляді продажу Саддаму Хусейну партію радіолокаційних систем “Кольчуга”.

Після України Йованович деякий час займала посаду старшого радника заступника державного секретаря США з політичних питань, після чого в 2005 році відбула послом в Киргизстан. У 2008 році її перевели на посаду посла США в Вірменії, де вона пробула до літа 2011 року. Зараз дипломат працює деканом школи вивчення мов в Інституті дипломатичної служби Держдепартаменту США. Йованович володіє російською мовою.

Правда України

коментарі: