На Донеччині затоплює шахту: її знеструмили через борги за електрику

13 лютого о 15.30 представники постачальника електричної енергії повністю знеструмили шахту «Південнодонбаська № 1». Це підприємство розташоване у місті Вугледар Донецької області за декілька десятків кілометрів від зони бойових дій. З самого ранку шахтарі протестували проти відключення: блокували трасу, що розташована біля шахти, а також трансформаторну підстанцію на території підприємства.

Як повідомив Радіо Свобода шахтар Олександр Дирда, знеструмлення підприємства спричинило затоплення шахти. Станом на 18.00 вода могла сягнути рівня 600 метрів, на якому розташоване різне устаткування, зокрема насоси.

Цього ж дня керівник Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко на своїй Фейсбук-сторінці повідомив, що на початку поточного тижня шахті перерахували 17 мільйонів гривень для часткового погашення боргу за електрику.

Читайте також: ​«Чорна територія». Що відбувається з шахтами у ОРДЛО? (рос.)

«Але шахтарі розпорядилися грошима по-іншому: спрямували на оплату електроенергії лише 6 мільйонів гривень, решту пустили на зарплату. Звичайно, питання зарплати вкрай важливе, але! На це надходять цільові кошти: у лютому надійшов 21 мільйон гривень, у березні теж заплановано виділити з держбюджету відповідну суму. А недоплачена сума боргу за електрику ставить шахту на межу знищення», – стверджує Кириленко.

Керівник Донеччини зазначив, що завтра відбудуться чергові перемовини щодо врегулювання кризи на шахті «Південнодонбаська № 1».

Зі свого боку Олександр Дирда повідомив Радіо Свобода, що спрямування частини грошей на заробітну плату було спільним рішенням, адже гірникам, фактично, ніде взяти грошей на найнеобхідніше.

До цього, 11 лютого, декілька десятків шахтарів протестували під стінами Донецкої ОДА в Краматорську та просили чиновників запобігти відключенню. Гірники з Вугледара повідомили Радіо Свобода, що не отримують гроші упродовж трьох місяців і змушені позичати речі та їжу на місцевому ринку.

коментарі: