Державна модерація надання автокефалії є поширеною практикою – релігієзнавець

Модерація процесу надання автокефалії з боку держави є поширеною практикою для церкви, якщо держава не втручається у внутрішні богослужбові справи. Про це у спецефірі Радіо Свобода «Томос Україні» 15 грудня сказав релігієзнавець Дмитро Горєвой. 

«У традиції православної церкви процес автокефалії має бути підтриманий на всіх рівнях – церкви, громадянського суспільства і влади. У томосі Румунської церкви Вселенський патріарх пише: оскільки до мене звернувся король Румунії і його почтенний уряд; у томосі Грецької написано: оскільки до мене звернувся король Греції та міністр народної просвіти; у грамоті Московського патріархату написано: на прохання царя Федора Іоановича», – зазначив релігієзнавець.

Водночас, ця участь держави повинна обмежуватися лише сприянням і модерацією, каже він.

«Нормальна практика, що держава сприяє цьому процесу. Якщо вже держава починає нав’язувати внутрішній порядок, втручатися в культові богослужбові справи, – це неприпустимо і є зазіханням на свободу совісті», – вважає Горєвой.

15 грудня у Києві в Софійському храмі проходить об’єднавчий собор зі створення Української автокефальної церкви. На ньому мають ухвалити статут та обрати предстоятеля церкви.

Собор проходить у закритому режимі, на площі коло собору зібралися громадяни, що підтримують створення помісної церкви. Перед ними виступають громадські діячі, а також представники влади. 

Також до Києва приїхали представники парафій з різних регіонів. В інтерв’ю журналісту Радіо Свободу люди кажуть, що рішення про приїзд на собор ухвалювались самим вірянами парафій.

Радіо Свобода транслює спеціальний ефір про церковний собор.

 

 

 

 

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

У Києві триває Об’єднавчий собор українського православ’я (трансляція)

Томос для України. Об’єднавчий собор. Живий блог

Нарівні зі здобуттям Незалежності: Об’єднавчий собор у Святій Софії створить нову помісну церкву

Об’єднавчий собор. Майбутнє України та її церкви створюється у Києві, а не в Москві

УПЦ (МП) допомагала Гіркіну готувати анексію Криму – СБУ

коментарі: