З 11 вересня поліція може виносити термінові заборонні приписи для захисту жертв насильства

11 вересня набув чинності наказ Міністерства внутрішніх справ №654 про термінові заборонні приписи – про це повідомила Урядова уповноважена з ґендерної політики Катерина Левченко.

Згідно з наказом, поліція має право виносити термінові заборонні приписи щодо кривдників, яких підозрюють у вчиненні домашнього насильства. Мета припису – захистити життя та здоров’я постраждалого чи постраждалої від подальшої загрози. Винесення припису може ініціювати як постраждала особа, так і сам поліцейський.

Документ може містити такі вимоги до кривдника:

зобов’язання залишити місце проживання чи перебування постраждалої особи
заборону на вхід та перебування в місці проживання чи перебування постраждалої особи
заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою

Левченко звертає увагу на те, що під час вирішення про винесення припису пріоритет має безпека постраждалого. В разі, якщо припис міститиме вимогу до кривдника залишити місце проживання, така вимога буде чинною незалежно від майнових прав на житло підозрюваного і постраждалого.

За даними Міністерства внутрішніх справ, щороку від рук кривдників гине близько 600 українок, у 2017 році до поліції надійшло понад 110 тисяч заяв від жертв домашнього насильства.

У грудні 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект про запобігання домашньому насильству. Законопроект, зокрема, запроваджує термін «домашнє насильство», яке карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, арештом на термін до шести місяців, обмеженням волі на термін до п’яти років або позбавленням волі на термін до двох років.

коментарі: