Гриневич назвала винних у затримці з друком шкільних підручників

Українські видавництва, які позиваються з Міносвіти щодо змісту або вартості шкільних підручників, блокують надходження до шкіл підручників інших видавництв – так пояснила ситуацію з затримкою надходження підручників для шкіл міністр освіти і науки Лілія Гриневич. 

За її словами, якщо видавництво позивається щодо свого підручника з інформатики для 5 класу то МОН (за рішенням суду) не може надати школам підручників з цього предмета для цього класу від жодного іншого видавництва.

Але, попри затримку, Гриневич просить батьків не витрачати гроші на підручники.

«Всі підручники будуть у школах. Держава вклала у це гроші. Закликаю батьків не купляти підручники власним коштом. У перших класах підручники з’являться у жовтні», – сказала вона.

Читайте також: «Навіщо вчителям молодших класів професійний стандарт?​»

Водночас підручники для 5 класів мають надійти до початку вересня, для 10 класів – у листопаді. Старшокласники можуть користуватися електронними версіями підручників, адже всі вони є на сайті міністерства, каже посадовець. 

«18,5 мільйонів примірників підручників ми друкуємо цього року. Електронні версії всіх підручників є на сайті МОН. У цій електронній бібліотеці може будь-хто скачати підручники. Ми вимагаємо від всіх видавців надалі надавати електронну версію підручників»,- сказала вона.

Для вирішення цих проблем у майбутньому Лілія Гриневич ініціює проведення окремих тендерів на макети підручників і окремих – на їхній друк.

На обладнання початкової школи, за даними уряду, виділили майже мільярд гривень. 40% цих грошей спрямовується на закупівлю дидактичних матеріалів, ще 40% – на закупівлю сучасних меблів, а 20% йде на купівлю комп’ютерного обладнання.

Також, відповідно до Меморандуму між МОН і The LEGO Foundation, усі перші класи в Україні, що навчатимуться з 1 вересня 2018 року, безкоштовно отримують набори LEGO, які допоможуть впроваджувати ігрові й діяльнісні методи навчання в освітній процес. Кожен учень отримає набір «Шість цеглинок», а кожен клас – набір «LEGO Play Box», заявили у МОН.

коментарі: