ЮНІСЕФ організує прискорену доставку вакцини від кору в Україну – МОЗ

Дитячий фонд ООН, ЮНІСЕФ, здійснить прискорену поставку 220 тисяч доз вакцин від кору до України наприкінці лютого, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

Йдеться, зокрема про бельгійську вакцину «ГлаксоСмітКляйн» (GlaxoSmithKline, GSK), що одразу після прибуття до України буде поставлена в області, додали у міністерстві.

«Нову партію вакцини від кору закупив ЮНІСЕФ на замовлення Міністерства охорони здоров’я в рамках підтримки державної програми імунізації. Завдяки підтвердженій міжнародній експертизі в сфері закупівель ЮНІСЕФ зміг придбати 1 097 600 додаткових доз вакцини КПК для відповіді Україні на спалах кору», – йдеться в повідомленні.

Вакцини постачатимуть у три етапи – після поставки першої частини у 220 тисяч доз наприкінці лютого, ЮНІСЕФ поставить ще 800 тисяч доз наприкінці березня, і третю частину в 77 тисяч доз наприкінці травня.

У другій половині 2018 року ЮНІСЕФ також поставить 901 400 доз вакцини КПК.

За даними МОЗ, за перший місяць цього року на кір в Україні захворіли 3554 людини, більшість із яких – діти. Від початку року від ускладнень кору померли четверо людей, з них – двоє дітей і двоє дорослих. Найбільше людей захворіли в Івано-Франківській, Одеській, Закарпатській, Чернівецькій і Львівській областях.

Специфічного лікування від кору немає, проте захворюванню можна запобігти, кажуть у МОЗ. Єдиний надійний спосіб захиститися від кору – вакцинація. Захист забезпечують дві дози КПК.

Кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору.

коментарі: