В Україні вступив у силу закон про посилення відповідальності за несплату аліментів

У вівторок, 6 лютого, набирає чинності закон щодо посилення відповідальності за несплату аліментів, повідомив міністр юстиції Павло Петренко.

«Всіх, хто не платить аліменти понад 6 місяців, до моменту повного погашення боргу, буде тимчасово позбавлено права виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати, вирішувати, чи має право його дитина покидати територію країни з матір’ю чи батьком», – написав Петренко на сторінці у Facebook.

Він також повідомив, що у понеділок відбулася презентація публічного реєстру боржників аліментів, куди потрапляє інформація щодо кожного неплатника аліментів з відкритим стосовно нього судовим провадженням через несплату аліментів терміном понад 3 місяці.

4 січня президент України Петро Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за несплату аліментів, який Верховна Рада ухвалила торік у грудні. Законом, зокрема, визначені нові способи покарання боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що перевищує суму, яка мала бути сплачена за 6 місяців. Так, встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, у праві кермування автомобілем, користуванні вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, у праві на полювання. Закон передбачає і «суспільно корисні роботи» для порушника.

коментарі: