Сбербанк і VSBank (Україна) опинилися в полі зору потенційних покупців

sberbank

Як стало відомо, одна з найбільших українських фінустанов – «Сбербанк» Росії – опинилася в полі зору потенційних покупців. Крім того, є претенденти і на придбання львівського VSBank, який також є «дочкою» російського державного банку.

Цю інформацію журналісту видання підтвердили близькі до переговорів джерела. У свою чергу, від офіційних коментарів сторони поки що утримуються. «Прес-служба «Сбербанку» не коментує ринкові чутки», – сказала представниця прес-служби установи Анастасія Вахламова.

Нагадаємо, що «Сбербанк» Росії, який активно функціонує на території України, не так давно пройшов процедуру ренеймінгу, прибравши зі своєї назви найменування країни-агресора.

За інформацією, яка є в нашому розпорядженні, одним із претендентів на придбання «Сбербанку» є український бізнесмен Олександр Ярославський (статки – $721 млн, 8-ме місце у списку Forbes-2016). Не дивно, що підприємець має інтерес до цього активу: Ярославський зарекомендував себе як один із найуспішніших банкірів країни, свого часу продавши Укрсиббанк найбільшій міжнародній групі BNP Paribas.

«У Ярославського є досвід володіння великим банком, а також є гроші на його розвиток. Тому така можливість справді реальна. Оскільки для Кремля володіння українськими банками – сьогодні радше проблема, ніж можливість впливу і тим паче отримання доходів, то в росіян цілком може бути інтерес до продажу», – вважає аналітик Ерік Найман.

На момент підготовки матеріалу до публікації Олександр Ярославський утримався від коментарів.

Тим часом ще одним українським активом російського «Сбербанку», до якого придивляються покупці, став невеликий львівський VSBank. Також нагадаємо, що після переходу російського «Внешекономбанку» під контроль «Сбербанку» (Росія) український Промінвестбанк частково передається під опіку топ-менеджерів – вихідців зі «Сбербанку» (Україна). ПІБ входить до групи найбільших банків, але переживає далеко не найкращі часи.

Цілком логічно було б продати один із двох найбільших банків на українському ринку, вважають експерти, опитані нами. Хоча самого політичного рішення про угоду наразі не ухвалено, уточнюють вони. «Гадаю, що такі переговори вести можна, розуміючи, що діяльність російських банків в Україні ускладнюється. Але тут питання радше в механізмі ухвалення рішення на рівні перших осіб», – каже екс-член Ради НБУ Василь Горбаль.

Першою реакцією банкірів і аналітиків на цю новину став сумнів у тому, що можлива угода матиме ринковий характер. «Найімовірніше, це може бути неринкова операція, а щось у стилі «Водафон»-«МТС» чи заправки «Лукойл»…» – вважає президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. Також експерти припускають, що у зв’язку з політичною ситуацією і збройним протистоянням в Україні остаточне рішення може стати технічним і буде спрямоване на те, щоб убезпечити активи державного російського банку від можливих зазіхань із політичних причин.

Крім того, «Сбербанк» активно інвестує в інноваційні компанії, технологію безконтактних платежів, розвиток ІТ, зокрема, вкладаючи гроші в молоді підприємства в Каліфорнії та в розвиток інноваційних центрів у Росії. А оскільки банківський ринок України сьогодні проходить консолідацію і переформатування, рішення про продаж частини підконтрольних активів на цьому ринку можна вважати логічним.

За даними НБУ, «Сбербанк» (Україна) і VS Bank належать до іноземних банківських груп. Їхнім основним акціонером є державний «Сбербанк» Російської федерації. Активи ВіЕс Банку на 1 січня 2016 року становили понад 3,6 млрд гривень, активи «Сбербанку» (Україна) – більш як 40,9 млрд гривень.

Правда України

коментарі: