В одеській гавані застрягло судно із заборгованістю

В Одеській гавані стоїть закинуте власником судно – в акваторію порту його впустили лише через сильний шторм, а до 7 липня цього року «Volzhskiy-33» більше місяця стояв у відкритому морі. Судно ходить під прапором Коморських островів і належить панамській компанії Osternases Industries SA.

Зарплату екіпаж не отримує від квітня, продукти мають закінчитися до кінця тижня, до 14 вересня. Про це Радіо Свобода повідомив капітан вантажного судна Руслан Лисицин. Він працює тут від 12 квітня 2018 року – підписав контракт на три місяця і ще один місяць «перепрацював».

Грошей за роботу Лисицин ще не отримував, як і більшість екіпажу. Частину зарплати отримали тільки два члени екіпажу: старший помічник, який працює вже дев’ять місяців (дали гроші за чотири з них), і електромеханік – він працює п’ятий місяць, але  гроші має лише за один. Всього на борту судна працює дванадцять моряків: вісім громадян України, решта – громадяни Росії.

«14 липня наше судно вийшло з порту Іскендерун (Туреччина), прийшло на рейд у Стамбулі. Там нам пообіцяли виплатити зарплату, якої ми ще не бачили в цьому рейсі – я приїхав разом із двома матросами і третім механіком. Екіпаж відмовляється залишати судно без повної виплати зарплати – гроші нам обіцяли віддати після проходу Босфору й прибуття в Херсон, але 24 липня ми стали на одеський рейд, агента нам не дали і все стало», – розповів Радіо Свобода капітан судна.

Прямого зв’язку із судновласником, компанією «Osternases Industries», за інформацією моряків, у команди немає – лише через посередника й оператора. Проблеми не тільки із зарплатою (заборгованість станом на 1 вересня становить близько 62 тисяч доларів), але й з технічним станом судна. З ладу повністю вийшов один із двох дизель-генераторів, другий через це працює не на повну силу.

Не працює й система пожежної сигналізації, в один із трюмів судна через пробоїну потрапляє вода, перестало працювати навігаційне обладнання. Заявку на ремонт подавали, але безуспішно, говорить капітан.

Сьогодні юридичну підтримку команді надає в тому числі благодійна організація «Фонд допомоги морякам «Ассоль». Як розповіли Радіо Свобода у фонді, зараз юристи розбираються з листуванням між командою, власником, оператором і посередником судна. Також готується заявка до фонду «Майдан закордонних справ», щоб перевірити, чи не потрапив судновласник під санкції через можливі заходи інших судів у порту незаконно анексованого Криму.

Телефон українського представника судновласника відімкнений, а за телефоном російського представника кореспонденту Радіо Свобода заявили, що вперше чують про ситуацію з судном. Телефонні номери надали члени екіпажу.

За даними Профспілки працівників морського транспорту України, тому ж власнику належить ще два судна, які заарештовані в порту Миколаїв – «Boris Pevkin» (IMO 8971188) і «Leonid Khotkin» (IMO 8949434). Влітку екіпажі цих суден звернулися до української профспілки й Міжнародної профспілки моряків (ITF), щоб їм виплатили борги із зарплати – близько 4 мільйонів гривень.

коментарі: