До Умані очікується прибуття до 80 тисяч паломників-хасидів – Нацполіція

В Україну очікується прибуття від 50 до 80 тисяч паломників-хасидів, про це йшлося під час зустрічі голови Нацполіції Сергій Князева, його заступника – керівника патрульної поліції Олександра Фацевича з Надзвичайним і Повноважним послом Ізраїлю в Україні Джоелом Ліоном та начальником Головного управління з охорони громадського порядку Міністерства громадської безпеки та поліції Ізраїлю Алоном Леваві, повідомляє департамент комунікації Національної поліції.

Повідомляється, що сторони обговорили заходи безпеки під час візиту паломників до Умані.

Очільник Нацполіції Сергій Князєв зазначив, що українські поліцейські беруть за приклад досвід роботи поліції Ізраїлю у сфері забезпечення громадської безпеки і розповів про результати розслідування справи щодо вибуху, який відбувся у вересні минулого року неподалік місця масового перебування паломників-хасидів в Умані.

«У нас, як і у вашій державі, йде війна. І всі заходи безпеки ми вживаємо з урахуванням гібридної війни. У результаті проведеної роботи ми знайшли тих, хто скоїв цей злочин. Наші припущення, що саме спецслужба ворожої іноземної держави організувала цей теракт руками громадян України, підтвердилися», – повідомив глава Нацполіції.

Він додав, що правопорушники, яких встановили й затримали українські поліцейські, вчинили 11 терористичних актів. За його словами, саме ця група працювала на теренах України: затримані дали покази щодо вчинення кількох протиправних дій. Зокрема, йдеться про нанесення образливих написів на синагогах у Львові, Одесі. Також саме вони причетні до факту, коли у храмі на місці паломництва в Умані була виявлена голова свині.

Читайте також: Поліція: в Умані стався конфлікт між паломниками-хасидами, одна людина отримала ножове поранення

Посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон висловив подяку українським поліцейським за співпрацю та роботу із забезпечення безпеки громадян Ізраїлю.

«За інформацією, яку ми отримуємо з туристичних агенцій та авіакомпаній, очікується прибуття до України від 50 до 80 тисяч паломників. Для допомоги ізраїльським громадянам на місці буде відкрите консульство», – розповів посол.

Начальник Головного управління з охорони громадського порядку Міністерства громадської безпеки та поліції Ізраїлю Алон Леваві повідомив, що цього року до Умані для допомоги в охороні порядку прибули 20 кращих ізраїльських правоохоронців, які пройшли серйозний відбір.

Сергій Князєв наголосив, що Нацполіція готова забезпечити безпеку такої значної прогнозованої кількості людей і запропонував представникам держави Ізраїль провести спільні навчання українських та ізраїльських поліцейських для обміну досвідом в сучасних умовах. Ізраїльська сторона висловила зацікавленість у таких навчаннях, повідомили у Нацполіції України.

Десятки тисяч паломників з’їжджаються до Умані для святкування юдейського Нового року в період із 5 по 14 вересня.

Головні святкові дні цього року припадають на 9–11 вересня.

коментарі: