НБУ пояснив, чому падає гривня

Національний банк України пояснив 31 липня причини курсових коливань, які спостерігаються на валютному ринку другий тиждень поспіль.

Серед причин, які спричинили падіння гривні щодо долара США, регулятор назвав «активне проведення компаніями операцій з перерахування дивідендів за кордон (з початку липня з цією метою було куплено майже 300 мільйонів доларів США) та вихід нерезидентами з облігацій внутрішньої державної позики (з початку липня обсяг ОВДП в портфелях нерезидентів скоротився майже на 1,3 мільярда гривень)».

«На курсову динаміку минулого тижня також впливали значні обсяги повернення ПДВ наприкінці місяця, що значно зменшує обсяг вільного продажу валюти, а також збільшення попиту на готівкову валюту, зокрема зі сторони тіньового аграрного сектору у зв’язку з початком сезону», – ідеться в повідомленні.

Нацбанк вказує, що з початку минулого тижня продав 148 мільйонів доларів.

«Зокрема, сьогодні НБУ оголосив аукціон з продажу 50 мільйонів доларів США… За результатами аукціону НБУ продав 28,1 мільйонів доларів США за ціною відсікання 26,86 гривні за долар», – інформує НБУ.

24 липня вперше за чотири місяці Національний банк України встановив офіційний курс на рівні понад 26 з половиною гривень за долар – 26,58.

Відтоді курс продовжив зростання, 31 липня станом на 13:00 на міжбанківському валютному ринку зареєстровано 340 угод на суму понад 190 мільйонів доларів за середньозваженим курсом 26 гривень 86 копійок за долар, повідомляє профільний сайт «Мінфін».

 

коментарі: