Одещині не вистачає 12 тисяч доз вакцини від кору – ОДА

Одеські області не вистачає 12 тисяч доз вакцини від кору, щоб забезпечити колективний імунітет на рівні 95%, повідомляє обласна державна адміністрація.

За повідомленням, на даний час охоплення щепленнями від цієї хвороби в регіоні складає 93%.

«Зараз на часі стоїть питання щодо забезпечення додатковими дозами – це близько 12 тисяч, які потрібні Одеській області на два місяці, щоб усі охочі провели щеплення. В Одесі, зокрема, у нас закінчилися вакцини. Вже протягом двох тижнів ми намагаємося отримати відповідний перерозподіл з Міністерства охорони здоров’я. Скажу відверто, на жаль, для мене – це питання лежить в компетенції міністерства», – цитує сайт ОДА голову Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова.

Одещина – один із регіонів України, де з минулого року зафіксований спалах кору. Більшість летальних випадків від кору в Україні було зафіксовано в Одеській області.

За даними МОЗ, в Україні ситуація із захворюваністю на кір залишається напруженою, від початку року станом на 22 січня на кір захворіли 2 084 людини, 1 375 із них – діти. Зокрема, цього року госпіталізували 1398 людей, зареєстровано три летальні випадки в Одеській області.

У МОЗ зазнають, що найвищий рівень захворюваності на кір спостерігається в Івано-Франківській області, Чернівецькій, Закарпатській та Одеській областях.

18 січня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що з початку спалаху кору в Україні померли вже восьмеро людей.

Кір легко передається від людини до людини, поширюється при кашлі, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Спочатку хворий відчуває ознаки звичайної застуди: нежить, температуру, кашель, приблизно через тиждень з’являється висип (спочатку на голові, далі – на верхній та нижній частинах тулуба). Серед ускладнень, які викликає кір, – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору.

коментарі: