Економіка України починає повільно йти в ріст після затяжного дворічного спаду

economika-ua

Економіка України починає повільно йти в ріст після затяжного дворічного спаду – про це говорять як дані Держстатистики за перший квартал. Зростання обсягів промислової продукції фахівці пояснюють насамперед пожвавленням світового ринку металу, де Україна – один з основних гравців. Але ось підвищення обороту роздрібної торгівлі, який падав більше року, експерти називають найбільш точним індикатором того, що найгірше вже позаду.

Говорити про вражаючі успіхи поки не доводиться. Лише промвиробництво з початку року зросло на 3,7% в порівнянні з січнем-березнем 2015 року і роздрібна торгівля в плюсі на 1,6% (рік тому за січень-березень мали обвал відповідно на 21,4% і 23,9% ). За іншими макропоказниками спад просто сповільнився, але “мінус” залишається: сільське господарство -1,7% (рік тому було -4,7%), капітальні інвестиції -1,7% (було -24,1%), реальна зарплата – 6,8% (було -20,1%). А ось падіння ВВП, навпаки, прискорилося з -6,8% у першому кварталі 2015 го до -9,9% у першому кварталі 2016 г. Також продовжують знижуватися обсяги експорту та імпорту: -27,2% і -29,9 , відповідно (було -14,6 і -28%).

Аналітик Іван Нікітченко каже, що зростання промвиробництва сталося насамперед через підвищення вартості металопрокату на світовому ринку приблизно на 15-20%, тобто від фактора, котрий не залежить від дій нашої влади. “При цьому зростання роздрібної торгівлі знаходиться практично на одному рівні з інфляцією. Іншими словами, населення все ще не може збільшити свою купівельну спроможність”, – зазначив Нікітченко.

Втім, аналітик Олег Гнитецький вважає, що експорт металопродукції навряд чи надасть значного поштовху розвитку економіки. “Темпи економічного розвитку світового ринку і, відповідно, темпи зростання споживання металопрокату поки залишаються низькими. Тому значного збільшення ніші для зовнішніх продажів українського прокату в найближчі рік-два не передбачається”, – говорить Гнітецький.

Експерти обіцяють подальше поліпшення ситуації в економіці, але при цьому тимчасове погіршення життя народу, починаючи з нинішньої осені і приблизно до наступного літа.

“За підсумками року можливе зростання реальної зарплати, але лише на кілька відсотків, що не компенсує втрати 2014-2015 років, – каже Нікітченко. – Інфляція складе до кінця року до 15%. Ключовою стане осінь, тоді остаточно стане зрозуміла ситуація з траншем МВФ і інший фіндопомогою. Без них можна очікувати девальвації гривні, але не такої різкої, як в минулі роки (на 10-12%). ВВП за підсумками року знову знизиться, ще погіршивши реальні доходи населення. А при стабільному отриманні фіндопомоги Заходу ми зможемо стабільно пройти осінь і вийти на прогнозовані 1-2% зростання ВВП”.

Правда України

коментарі: